- Skollov en klassfråga? -

Hörde på nyheterna att någon miljöpartist (tror inte ens de sa vem) tyckte att barn hade för mycket lov i förhållande till föräldrars semester. Kan hålla med till viss del. Dessutom lyftes frågan som en klassfråga angående vilka barn som får göra saker på loven, till exempel åka på solresa eller skidsemester. Efter loven är det en del barn som inte kan berätta att de har gjort något speciellt för att föräldrarna har jobbat eller kanske inte har råd att åka. Några barn tyckte det var pinsamt att inte kunna berätta om tex resor.
I reportaget lyftes fler perspektiv fram. Ett var att barn i skolan har idag hård press på sig att klara vissa saker och man borde kanske ge mer skoltid istället för mer läxor och lov. Fler timmar och mer jobb borde läggas i skolan. Den ståndpunkten kan jag hålla med om, men inte att man ska ta bort lov på grund av att vissa tycker det är pinsamt att inte gjort resor på lov. Då behöver man nog istället jobba med attityden i de grupper man bara vill prata om vad man gjort, när man gjort saker som kostar pengar.
Tydligen är svenska skolbarn lediga 16 veckor på ett läsår. Har inte räknat tidigare. Vuxna har oftast fem veckor. Inte ens om man slår ihop två vuxnas semestrar går det ihop. Många gånger finns ju fritids när barnen är i den åldern, men om
man är för gammal för det och inte har något intresse som driver en kanske det lätt blir att man drar omkring. Inte bra...!
Höst-, sport- och påsklov tycker jag är bra. Barnen kan behöva en paus under terminen. Sommarlovet kanske kunde naggas i kanten; sju eller åtta veckor kanske räcker? Jullovet kanske inte heller behöver vara tre veckor. Ok, helgerna ligger så, men ändå. Sommarskola vissa veckor kanske inte är helt fel. För egen del funkar det med loven än så länge då vi fortfarande kan ta ut föräldradagar, men det är inte många år till som de finns.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0